Rutavdrag Flyttjänster

RUT-avdrag på Flyttjänster

Från och med 2016-08-01 gäller nya regler för skatteavdrag vid köp av Rot- och Rutarbete. Det nya gemensamma namnet för dessa tjänster är Husarbete. De nya reglerna innebär att du får ett direktavdrag på din faktura som motsvarar 50 % av arbetskostnaden.

Detta innebär att du nu anlitar en flyttfirma i Stockholm eller i övriga Sverige och köper Flytt tjänster såsom in och utbärning av ert bohag till och från lastbilen packhjälp montering mm till halva priset, tyvärr gäller inte Rutavdrag för lastbilen ej eller för material.

Du får avdraget direkt vid köpet, vi administrerar din skattereduktion. Vi gör det administrativa jobbet ihop med skatteverket. smidigt och enkelt för dig.

Exempel Rut-avdrag vid flytt

Du beställer en flytt för 5000 kr inklusive moms. Du får ett direktavdrag på 50% på din faktura för arbetskraften.

Faktura beloppet blir då 3000 kr Resterande 2000 kr betalar skatteverket till oss.

Kontakta oss om du har frågor.

Läs mer om Rut-avdrag och skattereduktion på  Skatteverkets hemsida.

Villkor för Rut-avdrag

För att du ska kunna ta del av rutavdraget behöver du uppfylla en del villkor och lämna korrekta uppgifter till utföraren som du har anlitat.

Rot- och rutavdraget räknas ihop och är sammanlagt max 50 000 kronor per person och år. Rutavdraget får dock bara uppgå till 25 000 kronor för den som inte är 65 år vid 2016 års ingång. Det är din inkomst och hur många andra avdrag du gör som styr hur mycket just du kan få i rot- och rutavdrag. Du som köpare ansvarar för att alla villkor för rot- och rutavdraget är uppfyllda.

Det här bör du tänka på när du ska köpa ruttjänster:

 1. Krav på dig som köpare
  • Du måste ha fyllt minst 18 år vid beskattningsårets utgång
  • Du är bosatt i Sverige eller betalar skatt i Sverige för minst 90 procent av din totala inkomst
  • Du måste ha betalat för arbetet före årsskiftet för att avdraget ska komma med i din deklaration året efter.
  • Du ska ha rutavdrag kvar att utnyttja.
  • Du måste betala tillräckligt med skatt för att kunna få dra av för rutarbete.
  • Ett dödsbo kan få rutavdrag men enbart för arbete som är utfört före dödsfallet.
 2. Bostaden
  För att utnyttja rutavdraget måste du helt eller delvis bo i bostaden där tjänsten utförs. Om du har dubbel bosättning räknas båda som bostad. Även fritidshus, andelslägenhet eller en stuga som du äger eller hyr för kortare eller längre tid räknas som bostad. Du kan även få rutavdrag för arbete i dina föräldrars bostad om du har betalat för arbetet.
 3. Krav på utföraren
  Utföraren måste ha F-skatt eller så kan du anlita en person med A-skatt. Det avdrag som du får göra för arbetet motsvarar den arbetsgivaravgift som du redovisar i den förenklade arbetsgivardeklarationen.
  – Anlita en privatperson med A-skatt
  – Utföraren får inte vara närstående
 4. Arbetet måste ge rätt till rutavdrag
  Utföraren som du anlitar måste säkerställa att typen av arbete som ska utföras ger rätt till rutavdrag. Det är ett delat ansvar mellan er. Se exempel på rutarbete. Vi rekommenderar er att avtala om vem som har ansvaret om avdraget inte godkänns av Skatteverket.

Läs mer RUT-avdrag på Skatteverkets hemsida.

Vi hjälper dig med

Allt inom flytt, magasinering och flyttstädning