Så lyckas du med en smidig flytt

Att flytta är en stor och stressig process, men med rätt planering och förberedelser kan det bli mycket enklare. Som en professionell flyttfirma har vi sett många misslyckade flyttar som kunde ha undvikits med bara några enkla tips. Därför har vi sammanställt en lista med de 7 bästa flytt-tipsen som kommer att göra din flytt smidigare och mer organiserad:

Planera i förväg

Det första flytt-tipset vi vill dela med oss av är att planera i förväg. Detta är en av de viktigaste aspekterna för att säkerställa en lyckad flytt. Detta inkluderar allt från att välja rätt tidpunkt för flytten, till att organisera packningen av dina tillhörigheter och att boka en pålitlig flyttfirma.

När du planerar din flytt är det viktigt att ta hänsyn till faktorer som tidsramen för din flytt, antal rum som ska flyttas, mängden av tillhörigheter som ska transporteras och avståndet till din nya bostad. Genom att ta hänsyn till dessa faktorer kan du göra en realistisk plan för flytten och undvika onödig stress och oro.

En annan viktig del av att planera i förväg är att boka din flyttfirma i god tid. Att hitta en pålitlig flyttfirma som passar dina behov kan ta tid och det är därför viktigt att du börjar söka i förväg. Genom att boka i god tid kan du också dra nytta av rabatter och erbjudanden som vissa företag kan erbjuda.

Boka din flytt i god tid

Nästa tips för en lyckad flytt är att boka din flyttfirma i god tid. Det kan vara lockande att vänta tills sista minuten, men det kan faktiskt leda till högre kostnader och mindre valmöjligheter när det gäller att välja en pålitlig flyttfirma.

Bokar du din flytt i god tid kan du undvika stress och oro som kan uppstå när man försöker hitta en flyttfirma i sista minuten. Det kan också ge dig tid att jämföra olika företag och deras priser, för att hitta en som passar din budget och dina behov.

En annan fördel med att boka din flytt i god tid är att vissa flyttfirmor kan erbjuda rabatter och specialerbjudanden för bokningar som görs i förväg. Detta kan hjälpa dig att spara pengar och få mer valuta för pengarna.

När du bokar din flyttfirma i god tid är det också mer troligt att du får tillgång till de bästa företagen som har den erfarenhet och kompetens som krävs för att göra din flytt smidig och problemfri. Det kan också ge dig möjlighet att boka en tid som passar dina specifika behov och schema.

Det är också viktigt att tänka på att vissa tider på året är mer populära för flyttar, vilket kan göra det svårare när du vill hitta en pålitlig flyttfirma om du väntar för länge. Så om du planerar en flytt under en högsäsong, som sommaren eller helgdagar, är det särskilt viktigt att boka din flytt i god tid för att undvika eventuella problem.

Rensa ut onödiga saker

Att rensa ut onödiga saker innan en flytt är en av de viktigaste sakerna du kan göra om du vill förbereda dig på en smidig och effektiv flytt. Om du sorterar ut de saker som du inte längre behöver eller använder kan du minska mängden packning som behöver flyttas, vilket kan spara både tid och pengar.

En bra strategi när du ska rensa ut onödiga saker är att gå igenom varje rum i ditt hem och sortera dina tillhörigheter i tre kategorier: behålla, skänka eller kasta. Om du har saker som du inte längre behöver men som fortfarande är i gott skick, kan du överväga att skänka dem till välgörenhetsorganisationer eller sälja dem på auktionssidor eller loppmarknader.

Utrensning av onödiga saker kan också hjälpa dig att organisera dina tillhörigheter på ett mer effektivt sätt. Gör du detta kan du undvika att packa onödiga saker som kan ta upp värdefullt utrymme och göra flytten mer tidskrävande och besvärlig.

Packa smart

Ett av våra kanske mest värdefulla flytt-tips är att packa smart. Om du packar dina tillhörigheter på ett organiserat och effektivt sätt, kommer du kunna minimera stressen och spara tid och pengar under flytten. Här är några tips för smart packning inför din flytt:

 • Skaffa tillräckligt med packningsmaterial: Det är viktigt att ha tillräckligt med packmaterial, som kartonger, bubbelplast och tejp, för att säkerställa att dina tillhörigheter skyddas ordentligt under flytten. Du kan också överväga att anlita en professionell packnings- och flyttfirma som kan ge dig råd om vilket packmaterial som är bäst för dina specifika behov.
 • Packa sakerna i rätt ordning: När du packar dina tillhörigheter bör du börja med de saker som du använder minst och arbeta dig fram till de saker som du använder oftare. På så sätt kommer du inte behöva öppna och packa upp kartongerna om och om igen för att få tag på de viktigaste sakerna.
 • Märk kartongerna tydligt: Märk dina kartonger tydligt med innehåll och vilket rum de ska placeras i. Detta hjälper dig att hålla reda på vad som finns i varje kartong och gör det lättare för flyttföretaget att placera kartongerna i rätt rum när de anländer till ditt nya hem.
 • Använd rätt storlek på kartonger: Använd rätt storlek på kartonger för att maximera utrymmet och undvika att överfylla eller underfylla kartongerna. För tunga eller skrymmande föremål, använd mindre kartonger och för lättare föremål, använd större kartonger.
 • Skydda känsliga föremål: För att skydda känsliga föremål, såsom glas och porslin, använd bubbelplast och packa dem separat från andra föremål. För extra skydd kan du också placera dem i kartonger med mjukt packmaterial, såsom handdukar eller filtar.

Att packa smart är en viktig del av när du ska förbereda dig för en smidig och effektiv flytt. Om du skaffar tillräckligt med packmaterial, packar sakerna i rätt ordning, märker kartongerna tydligt, använder rätt storlek på kartonger och skyddar känsliga föremål, kan du minimera stressen och spara tid och pengar under flytten. Så se till att ta dig tid att packa smart inför din flytt så får du en så smidig och stressfri upplevelse som möjligt.

Skydda dina möbler

Nästa tips kanske låter självklart, men det är ändå något som många ångrar att de inte la ner mer tid på. Skyddet av dina möbler är en av de viktigaste aspekterna att tänka på vid en flytt. Möbler kan vara dyra och ha en stor betydelse för ditt hem, så det är viktigt att se till att de är skyddade under hela flyttprocessen. Här är några tips för att skydda dina möbler under en flytt:

 • Använd skyddande material: Det finns olika typer av skyddande material som du kan använda för att skydda dina möbler under en flytt. Bubbelplast, täcken och madrassskydd är exempel på sådana material. Täck möblerna med skyddande material för att skydda dem från repor och skador under transporten.
 • Ta isär möblerna: Om möblerna kan tas isär, gör det för att göra det lättare att packa och flytta. Ta bort ben, skruva av delar och packa dem separat. Förvara skruvar och andra delar i påsar och märk dem tydligt så att du enkelt kan sätta ihop möblerna igen när du kommer till ditt nya hem.
 • Använd rätt lyftteknik: När du lyfter och flyttar möbler, se till att använda rätt lyftteknik för att undvika skador på rygg och armar. Böj knäna och lyft upp med benen istället för ryggen. Använd också bärremmar eller lyftband för att fördela vikten jämnt över kroppen och undvika skador.
 • Använd en professionell flyttfirma: Om du har dyra och känsliga möbler, överväg att anlita en professionell flyttfirma. De har erfarenhet av att hantera och transportera möbler på ett säkert sätt, och de har också de nödvändiga verktygen och utrustningarna för att göra det på ett effektivt sätt.
 • Försäkra dina möbler: För extra trygghet, se till att försäkra dina möbler för att täcka eventuella skador eller förluster som kan uppstå under flytten.

Informera din flyttfirma om specialbehov

Om du har särskilda behov eller önskemål för din flytt, är det viktigt att informera din flyttfirma i förväg. Det kan handla om allt från speciella möbler eller föremål som behöver extra omsorg och skydd, till tillgänglighetsfrågor som kan påverka hur flyttarbetet ska genomföras. Genom att ge din flyttfirma detaljerad information om dina specialbehov, kan de anpassa sin planering och genomförande av flytten för att säkerställa att allt går smidigt och problemfritt.

Här är några exempel på specialbehov som du kan behöva informera din flyttfirma om:

 • Tungt eller skrymmande gods: Om du har stora möbler, konstverk eller andra skrymmande föremål som behöver extra omsorg och skydd, måste du informera flyttfirman om detta i förväg. De kan då planera och tillhandahålla de nödvändiga materialen och utrustningarna som behövs för att flytta dessa föremål säkert och effektivt.
 • Känsliga föremål: Om du har föremål som är ömtåliga eller känsliga, som elektronik eller glas, kan du också informera din flyttfirma om detta. De kan då använda lämpliga skyddsmaterial och packningstekniker för att säkerställa att dessa föremål transporteras säkert under flytten.
 • Tillgänglighetsfrågor: Om du bor i en lägenhet eller hus som har begränsad tillgänglighet för tunga eller skrymmande föremål, måste du informera flyttfirman om detta i förväg. De kan då anpassa sin planering och utrustning för att säkerställa att flytten genomförs smidigt och säkert.
 • Speciella önskemål: Om du har några speciella önskemål eller krav för din flytt, måste du också informera din flyttfirma om detta i förväg. Det kan vara allt från att flytta på specifika tider på dagen till att packa vissa föremål på ett särskilt sätt.

Genom att informera din flyttfirma om dina specialbehov, kan de anpassa sin planering och genomförande av flytten för att möta dina behov och önskemål. Detta kan bidra till en smidigare och mer stressfri flyttupplevelse för dig och din familj. Så se till att kommunicera tydligt med din flyttfirma och ge dem all information som de behöver för att göra din flytt så smidig och effektiv som möjligt.

Glöm inte att avboka och ansluta tjänster

Vårt sista bonustips när du ska flytta är något som många glömmer. Innan du flyttar är det viktigt att du avbryter eller flyttar alla befintliga tjänster som du har på din nuvarande adress, såsom el, vatten, gas, telefon, bredband och TV. På samma sätt måste du också ansluta nya tjänster till din nya adress, så att allt fungerar smidigt när du flyttar in.

Det första steget du kan ta är att göra en lista över alla de tjänster som du har på din nuvarande adress och kontakta leverantörerna för att avboka eller flytta dem till din nya adress. Detta bör göras i god tid, eftersom det kan ta tid att organisera och ansluta nya tjänster på din nya adress. Se till att du ger leverantörerna tillräckligt med tid att flytta eller avbryta dina befintliga tjänster så att du inte blir fakturerad för tjänster som du inte använder.

När det gäller att ansluta nya tjänster på din nya adress, se till att du tar reda på vilka leverantörer som finns tillgängliga i ditt område och att du jämför priser och paket för att hitta det som passar dig bäst. Du kan också överväga att teckna ett paketavtal för flera tjänster för att spara pengar och få enkelhet. Se till att du bokar och ansluter dina nya tjänster i god tid, så att allt är klart när du flyttar in i ditt nya hem.

Några exempel på tjänster som ofta behöver avslutas:

 • El: Se till att du avbryter din el på din nuvarande adress och ansluter el på din nya adress. Detta kan du göra genom att kontakta din el-leverantör.
 • Vatten och gas: Om du har en separat vatten- och gasräkning, se till att du avbryter dem på din nuvarande adress och ansluter dem till din nya adress.
 • Telefon, bredband och TV: Om du har ett telefon-, bredbands- eller TV-abonnemang, se till att du avbryter dem på din nuvarande adress och ansluter dem till din nya adress. Detta kan du göra genom att kontakta din teleoperatör.
 • Hemförsäkring: Se till att du uppdaterar din hemförsäkring med din nya adress och att du avbryter den på din nuvarande adress.

Att avbryta och ansluta tjänster kan ta tid och det kan vara lätt att glömma någon av dem. Så se till att du gör en lista över alla de tjänster som du har på din nuvarande adress och att du kontrollerar att allt är avbrutet eller anslutet på din nya adress i god tid före flyttdagen. På så sätt kan du undvika onödig stress och bekymmer och göra din flytt till en smidig och effektiv process.

Nu har du lite mer kött på benen för att lyckas med en riktigt smidig och effektiv flytt! Skulle du ha några funderingar eller önskar hjälp med din nästa flytt är du varmt välkommen att kontakta oss på Arbetspartner, din flyttfirma i Stockholm.